14/3/14

Από πού είσαι ποταμάκι

Από πού είσαι ποταμάκι;
Από ‘κείνο το βουνό.
Πώς τον ‘λέγαν τον παππού σου;
Σύννεφο στον ουρανό.
Ποια είναι η μάνα σου;
Η μπόρα.
Πώς κατέβηκες στη χώρα;
Τα χωράφια να ποτίσω,
και τους μύλους να γυρίσω.
Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό.


   Λέτε να ήταν αυτή η έμπνευση του Σ. Θεοδωράκη για την ονομασία του νέου εγχειρήματός του; Οι πιο «πολιτικά ορθοί» σχολιαστές θα έλεγαν ότι πίσω από την ονομασία αυτή κρύβεται η διάθεση των εμπνευστών της να δηλώσουν τη δημιουργία μιας καινούριας πολιτικής κίνησης που θα είναι σύγχρονη μεν, διαχρονική δε. Ένα πολιτικό μόρφωμα που θα αποφεύγει τη στασιμότητα, μιας και βασικό χαρακτηριστικό ενός ποταμού είναι η διαρκής κίνηση και ανανέωσή του.
     Όποιος και να είναι ο συμβολισμός της ονομασίας, το θέμα είναι πως το Ποτάμι κατάφερε να «ταράξει τα στάσιμα νερά» της πολιτικής ζωής του τόπου σε επίπεδο κομματικό. Αρκετοί  συγχαίρουν τον μέχρι πρότινος ενεργό –και γιατί όχι; πετυχημένο- δημοσιογράφο, για την τόλμη που επέδειξε και τη διάθεσή του να ρισκάρει να στραπατσαριστεί από μια ενδεχόμενη αποτυχία, που πολλοί με την πρώτη ευκαιρία θα σπεύσουν να του χρεώσουν. Η αλήθεια είναι πως είτε πετύχει, είτε όχι το στόχο του στις Ευρωεκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε μια γενναία κίνηση, αν μη τι άλλο, επιχειρώντας να αλλάξει το ελληνικό κομματικό/πολιτικό τοπίο με ένα κόμμα, που όπως ο ίδιος διατείνεται, δεν έχει καμιά «συγγένεια» με τα ήδη υπάρχοντα.
    Δεν είναι, ωστόσο, λίγοι εκείνοι οι οποίοι που ασκούν κριτική στο δημοσιογράφο και την απόφαση που πήρε χρεώνοντάς του κυρίως απουσία σαφήνειας στις θέσεις του κόμματος. Το βασικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι ακόμη και μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη, πολλοί θεώρησαν πως δύσκολα θα αποκομίσει κάτι θετικό ή θα καταφέρει να κάνει ουσιαστική διαφορά στην πολιτική ζωή της χώρας αν δεν γίνει πιο συγκεκριμένος ο κύριος Θεοδωράκης σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό του χώρου στον οποίο αποσκοπεί το Ποτάμι να στοχεύσει.
     Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο δημοσιογράφου που υποστηρίζει ότι ο Σ. Θεοδωράκης είναι «μπερδεμένος για το «ποιους» τελικά το Ποτάμι φιλοδοξεί να εκφράσει.», τονίζοντας πως οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του δεν ανήκουν σε ένα ενιαίο ιδεολογικό χώρο, αλλά πως τυχαίνει να ψάχνουν όλοι κάτι διαφορετικό για να εναποθέσουν την ψήφο και την ελπίδα τους. Για το λόγο αυτό, το Ποτάμι πρέπει σύντομα να διευκρινίσει ορισμένα ζητήματα έτσι ώστε η ταυτότητά του να είναι πιο σαφής, καθώς όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο εν λόγω δημοσιογράφος: «Ένας πολιτικός φορέας δεν είναι ζευγάρι παπούτσια για να βγαίνει σε όλα τα νούμερα.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου