1/3/14

And the Oscar goes to…


"Η τέλεια Ομορφιά"
Πλησιάζει και φέτος ο καιρός των Oscar με τους υποψήφιους κάθε κατηγορίας να αγωνιούν για το αποτέλεσμα. Όλοι τους επιθυμούν διακαώς να πάρουν τα χέρια τους το χρυσό αγαλματάκι είτε είναι η πρώτη φορά, είτε όχι. Υπάρχουν τα φαβορί αλλά και τα outsiders, ειδικά στις σημαντικότερες κατηγορίες (καλύτερη ταινία, α’ ανδρικός ρόλος, α’ γυναικείος ρόλος) κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στα στοιχήματα που ξεκίνησαν να μπαίνουν καιρό τώρα.

Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, δύσκολο θα είναι φέτος το έργο των κριτών καθώς οι υποψηφιότητες είναι η μια πιο αξιόλογη από την άλλη: 1.American Hustle, 2.Captain Phillips, 3.Dallas Buyers Club, 4.Gravity, 5.Her, 6.Nebraska, 7.Philomena, 8. 12 Years a Slave, 9. The Wolf of Wall Street . Χωρίς να έχω προλάβει να τις δω όλες, αυτή που θα προτιμούσα να λάβει το χρυσό αγαλματίδιο είναι η ταινία 12 Years a slave, γιατί πέρα από τις αξιόλογες ερμηνείες, διαθέτει ένα δυνατό σε ιδέες και συγκινήσεις σενάριο και μια ακόμη δυνατότερη σκηνοθεσία από τον Steve McQueen.
Οι υποψήφιες του α’ γυναικείου ρόλου Kate Blanchett (Blue Jasmine) και
Sandra Bullock (Gravity) φαίνεται να έχουν τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν, αν και, κατά τη γνώμη μου η Kate Blanchett ερμήνευσε εξαιρετικά την ευκατάστατη Νεοϋορκέζα που προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της μετά τη διάλυση του γάμου της, στη νέα ταινία του Woody Allen. Στην κατηγορία αυτή θα συναντήσουμε επίσης τη Meryl Streep (August: Osage County) να διεκδικεί άλλο ένα Oscar στη μακρόχρονη καριέρα της.
Όσο για την κατηγορία του α’ ανδρικού ρόλου, φαίνεται πως θα «κονταροχτυπηθούν» για το αγαλματίδιο από τη μια ο Leonardo Di Caprio με την ταινία The Wolf of Wall Street και ο Matthew McConaughey στην ταινία Dallas Buyers Club . Αν και τα προγνωστικά δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Matthew McConaughey , ο Leonardo δεν παύει να ελπίζει πως φέτος θα είναι η χρονιά του. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρει το πολυπόθητο Oscar ούτε με τον Τιτανικό με τον οποίο έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, ούτε με καμία άλλη ταινία στην οποία συμμετείχε όσο καλές κριτικές κι αν είχε λάβει (βλ. προηγούμενες συνεργασίες του με τον Martin Scorcese: «Gangs Of New York», «The Aviator», «The Departed», «Shutter Island»). Δεν είναι λίγοι στο Hollywood που διακωμωδούν το γεγονός πως τόσες φορές «έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό».
Εντυπωσιακή είσοδο στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας έκανε «Η Τέλεια Ομορφιά», μια σπουδαία ταινία των Πάολο Σορεντίνο και Τόνι Σερβίλο, που θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί καθώς έχει βραβευθεί ήδη με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και φτάνει στην Απονομή με το καλύτερο σκορ και από τις πέντε υποψήφιες ταινίες της κατηγορίας στο αμερικάνικο box-office.

Πάντως, όποιος και να είναι ο νικητής κάθε κατηγορίας, το σίγουρο είναι ένα· στο κόκκινο χαλί θα γίνει «παρέλαση αστέρων» που θα απασχολήσει για πολύ καιρό μετά την πολύ-αναμενόμενη βραδιά τον Διεθνή Τύπο. Γι’ αυτό καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας κι απολαύστε τη βραδιά των Όσκαρ και τους λαμπερούς πρωταγωνιστές της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου