14/3/14

Σκοτεινό ποτάμι


    
 Επηρεασμένη από την ενασχόλησή μου με την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε το Ποτάμι του Σ. Θεοδωράκη έφερα αυτόματα σχεδόν στο μυαλό μου την ταινία του Κλιντ Ίστγουντ Σκοτεινό ποτάμι. Εντάξει, οφείλω να παραδεχτώ πως σαν συνειρμός είναι λιγάκι τραβηγμένος.. αλλά τι να πει κανείς; J Οπότε, έχουμε και λέμε· το Σκοτεινό Ποτάμι (Mystic River) αποτελεί χωρίς ίχνος υπερβολής ένα από τα καλύτερα δείγματα αστυνομικού δράματος των τελευταίων ετών.

   Η ταινία όντας βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Dennis Lehane, δε στερείται σε δομή και βάθος χαρακτήρων, ενώ, καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό να αποδώσει την ατμόσφαιρα του βιβλίου (κάτι που οι περισσότερες μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο δεν κατορθώνουν). Σκοτεινό ποτάμι ο τίτλος, πέρα για πέρα ταιριαστός με τη σκοτεινή υπόθεση και τους σκοτεινούς χαρακτήρες της ταινίας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τους δαίμονος του  παρελθόντος.
    Όσον αφορά την πλοκή, πρόκειται για τρεις παιδικούς φίλους τον Σον (Kevin Bacon), τον Τζίμι (Sean Penn) και τον Ντέιβ (Tim Robbins) των οποίων οι δρόμοι διασταυρώνονται ξανά έπειτα από πολλά χρόνια με αφορμή τη δολοφονία της κόρης του Τζίμι. Ο Σον είναι ο αστυνομικός που θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση και ο Ντέιβ ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία. Κατά τη διάρκειά της, ο θεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα το εντελώς απροσδόκητο φινάλε.
    Εξαιρετικές ερμηνείες που δικαιολογούν πλήρως τις πολυάριθμες υποψηφιότητες και βραβεύσεις, ανάμεσα στις οποίες και 2 Όσκαρ· Α’ Ανδρικού ρόλου (Sean Penn) και Β’ Ανδρικού ρόλου (Tim Robbins), με έναν Kevin Bacon που εκπλήσσει με την ερμηνεία του, φανερώνοντας πως είναι ικανός και για τέτοιου «μεγέθους» ρόλους. Η ταινία θα μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να είχε κατακτήσει και το ‘Οσκαρ καλύτερης ταινίας αν δεν είχε βρεθεί να διεκδικεί την πρωτιά τη χρονιά που Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών σάρωσε βραβεία και εντυπώσεις.
    Αξίζει να τη δει κανείς για τις καταπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών, για τους στέρεα δομημένους χαρακτήρες, για την προσεγμένη σκηνοθεσία του Clint Eastwood, το καλογραμμένο σενάριο αλλά και για το ανατρεπτικό της τέλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου