24/5/14

El secreto de sus ojos / Το μυστικό στα μάτια της


    “«Έχουμε τον καινούργιο Πάπα, τον καλύτερο παλιό και νέο ποδοσφαιριστή του κόσμου (βλ. Μέσι και Μαραντόνα, αντίστοιχα), εκπληκτικές γυναίκες και το καλύτερο κρέας στον πλανήτη. Και μάλιστα όχι αλογίσιο. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε να λέτε ότι δεν θέλετε να μας μοιάσετε». Αυτή η παρέμβαση Αργεντινού που ζει στην Ελλάδα σε ραδιοφωνική εκπομπή με έκανε να σκεφτώ. Μπας και το παλικάρι έχει δίκαιο;” Με αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα άρθρα του στο http://oneman.gr ο Ηλίας Αναστασιάδης και ομολογώ πως είναι ιδιαίτερα εύστοχο σαν σχόλιο.
    Θα είχα, βέβαια να προσθέσω στη λίστα με τα θετικά της Αργεντινής και τον κινηματογράφο που παράγει τα τελευταία χρόνια με κορυφαίο παράδειγμα την ταινία El secreto de sus ojos / Το μυστικό στα μάτια της. Μια καλογυρισμένη ταινία που σε καθηλώνει από τα πρώτα κιόλας λεπτά! Μια κάπως «γκρίζα» ατμόσφαιρα περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, δίνοντάς της ένα ακόμα ατού και την κατατάσσει, χωρίς αμφιβολία, στα καλύτερα φιλμ νουάρ των τελευταίων ετών.
   Ο σκηνοθέτης Juan Jose Campanella με δεξιοτεχνία συνδυάζει χαρακτηριστικά ταινίας μυστηρίου και δράματος και σε παρασύρει σταδιακά και χωρίς να το πάρεις είδηση στην Αργεντινή της δεκαετίας του ’70, κάνοντας ταυτόχρονα πολύ διακριτικά ένα σχόλιο για τη δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή της χώρας τη δεδομένη εποχή. Η μαεστρία του σκηνοθέτη δεν άφησε ανεπηρέαστους τους κριτικούς και το κοινό, με αποτέλεσμα την επικράτηση της ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες για Oscar το 2010.
   ‘Όσο για την υπόθεση, ο  Benjamin Esposito (Ricardo Darin)ένας συνταξιούχος δικαστικός επιμελητής, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με αφορμή μια υπόθεση βιασμού και φόνου, η οποία τον στοιχειώνει ακόμη και μετά από 25 χρόνια.. Στην προσπάθειά του αυτή το παρόν και το παρελθόν μπερδεύονται, αναγκάζοντάς τον να έρθει αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Μέχρι τη στιγμή που αναπάντεχα θα κατορθώσει να ξεδιαλύνει τόσο την υπόθεση, όσο και τη ζωή του. Την προτείνω ανεπιφύλακτα και ευχαριστώ θερμά τη Σοφία Θεοδοσοπούλου μιας και ήταν εκείνη που μου την πρότεινε ως αξιόλογη επιλογή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου