8/4/14

Απιστία- μέρος β’ Να πληρώσω με το ίδιο νόμισμα ή όχι;


Έρχεται η στιγμή που η απιστία αποκαλύπτεται και ο/η απατημένος σύντροφος καλείται να αποφασίσει αν θα τερματίσει τη σχέση αυτή εξαιτίας του κλονισμού της εμπιστοσύνης ή αν θα επιχειρήσει να συγχωρήσει το/τη σύντροφό του. Υπάρχει βέβαια, και η κατηγορία των ανθρώπων που μένουν στη σχέση με μόνο στόχο να «ισοφαρίσουν» το/τη σύντροφό τους και να τους φέρουν στη θέση στην οποία βρέθηκαν.



Η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι η λιγότερο υγιής συμπεριφορά σε περίπτωση απιστίας, καθώς είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είμαστε ισοπαλία (για να χρησιμοποιήσουμε ποδοσφαιρικούς όρους), αλλά διπλά ηττημένοι Κι αυτό γιατί, από τη μια θα έχουμε στο τσεπάκι την κίτρινη κάρτα και την ταμπελίτσα του/της εκδικητικού/-ής, και από την άλλη θα προσφέρουμε μια δικαιολογημένη ευκαιρία στο/στη σύντροφό μας για αντεπίθεση και το τελικό (ίσως) 2-1 στη σχέση.
Αν, ωστόσο, επιλέξετε το δρόμο της συγχώρησης πολλά είναι τα ερωτήματα που θα αιωρούνται. Μπορώ να την/τον συγχωρήσω; Πρέπει; Μήπως με ξαναπληγώσει; Θα την/τον εμπιστευτώ όπως πρώτα; Αν δεν απαντήσετε ειλικρινά σε όλα τα παραπάνω, ελπίδα ουσιαστική δεν υφίσταται. Σαφώς δεν είναι εύκολο να ξεχάσετε την προδοσία και να αποδεχτείτε την ειλικρινή μεταμέλεια της/του συντρόφου σας. Βασικό είναι να μην βιαστείτε, μιας και η σχέση σας είναι ήδη κλονισμένη και ευάλωτη, άρα θα χρειαστεί να επενδύσετε πολύ χρόνο και κόπο για την εδραίωση νέων θεμελίων.
Ένας καλός λόγος για να συγχωρήσετε ..το παραστράτημα σύμφωνα με έρευνες, είναι πως η συγχώρεση κάνει καλό και στην υγεία μας! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών «… η καθήλωση στη μνησικακία, την οργή και τον πόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό …». Δεν έχει, όμως καμία σημασία η οποιαδήποτε έρευνα αν δεν προσπαθήσετε με επιμονή και υπομονή να εντοπίσετε τις αιτίες της απιστίας και να τις πολεμήσετε.

Όπως και να ‘χει πάντως, αν δεν μπορείτε να αφήσετε κατά μέρος τη (δικαιολογημένη) δυσπιστία και τις αμφιβολίες, καλύτερο θα ήταν να αφήσετε πίσω τη σχέση που σας πλήγωσε. Δεν μπορεί να ζητάτε ανταλλάγματα και συνεχείς αποδείξεις αφοσίωσης από τη/το σύντροφό σας αν υποστηρίζετε πως τους συγχωρήσατε. Προφανώς, δεν σταματήσατε να βλέπετε στο πρόσωπό της/του το άτομο που σας πλήγωσε και σας πρόδωσε. Αν είναι έτσι, αφήστε το καλύτερα… Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια! Και είναι και βιολογικά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου